drumband

Koninklijke Fanfare Vrede & Eendracht Kachtem

•DRUMBAND•

De drumband telt op vandaag een 25-tal leden en staat onder de deskundige leiding van instructeur Josquin Rousseeuw.

 

Josquin begon zijn muzikale studies aan het Conservatorium te Oostende (percussie) en Veurne (hobo en Engelse hoorn). Na het behalen van een regeringstitel voor percussie bij dhr. Walter Vanbecelaere nam hij deel aan de Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet ‘Pro Civitate’ specialisatie percussie, om vervolgens zijn weg verder te zetten naar het Lemmensinstituut te Leuven.

Josquin volgde er de studies van Regent-Muziek en kreeg er percussie van dhr. Carlo Willems. Aansluitend ging hij zich vervolmaken in de sociale- en orthopedagogie.

 

Josquin is gedurende enkele jaren actief geweest als militaire beroepsmuzikant bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine. Intussen studeerde hij HAFABRA-directie aan het Conservatorium van Gent en vervolmaakte hij zich met een cursus jureren.

Als freelance musicus had hij de gelegenheid om te werken in verschillende professionele- /producite- / opname- en amateurorkesten.

In 1989 was Josquin lid van het WASBE-orkest te Kerkrade o.l.v. dhr. Jan Cober, hij was enkele jaren lid van het Symfonisch Jeugdorkest van Vlaanderen o.l.v. dhr. Robert Groslot, hij deed verschillende producties mee met het Vlaamse Symfonieorkest “Anima Eterna” o.l.v. dhr. Jos Van Immerseel alsook met het Kortrijks Vocaal Ensemble o.l.v. dhr. Wim Verdonck, hij was 10 jaar de vaste percussionist in het Salonorkest Panache o.l.v. dhr. Dirk Boehme en 3 jaar bij de Heistse Operette Kring, 12 jaar muzikant in het Bevers Harmonieorkest o.l.v. dhr. Bert Decavel, de Vooruit van Harelbeke, 3 jaar in de Kortrijk Brass Band, 2 jaar in Brass band Leieland, 2 jaar in de Concertband Aalter, meer dan 20 jaar muzikant in de Gemeentelijke Harmonie van Koksijde en nog zoveel meer.

 

Tegenwoordig heeft Josquin de leiding van alle Marsoptredens van de Royal Band of the Belgian Custom Authorities (KHF/HRF). Intussen coachte hij reeds twee korpsen naar het WMC te Kerkrade die telkenmale met een zilveren medaille naar huis mochten komen, waaronder de drumband van de Koninklijke Fanfare Vrede & Eendracht Kachtem.

 

De voorbije 15 jaar is Josquin, als dirigent, zeer intensief bezig geweest met het HAFA-gebeuren in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen met diverse muzikale uitdagingen en het welslagen ervan. Hij was een tiental jaar bestuurslid binnen het Muziekverbond afdeling West-Vlaanderen en hij is tot op heden aangesteld als artistiek deskundige, docent en jurylid binnen VLAMO voor o.a. orkestpercussie & marching percussion, marcheertechniek, choreografie en de opleiding van Tamboer-Majoors.

Zijn uitgangspunt en doelstelling: muzikaal hoog presteren met een gezond evenwicht in moeilijkheidsgraad, gesteund op een uitermate pedagogische aanpak zonder het sociale aspect uit het oog te verliezen.

 

Zijn drijfveer: mensen prikkelen voor nieuwe muzikale uitdagingen en hen zo muzikaal verenigen.

 

De repetities van de drumband gaan door op donderdagavond van 20u00 tot 21u30.

 

Na de repetitie wordt de bar geopend waar muzikanten en sympathisanten welkom zijn om bij een drankje en een deuntje gezellig na te kaarten.

 

Naast de wekelijkse repetities worden op regelmatige tijdstippen staprepetities georganiseerd onder leiding van tamboer-majoor Johan Claeys. Deze enthousiaste groep is vaak op stap met de fanfare, maar verzorgt ook eigen stapoptredens en concertuitvoeringen.

 

Mario Geeraert is de man die de drumband in goede banen leidt. Als drumbandverantwoordelijke coördineert hij alle activiteiten van de drumband, ook het materiaal en de uitrustingen worden door hem in prima conditie gehouden. Op donderdagavond na de repetitie is Mario barman van dienst. Samen met een vers getapt pintje en een goed muziekje zorgt Mario voor een aangename sfeer.

© 2015 Koninklijke Fanfare Vrede & Eendracht vzw - Kachtem